Flyt på skärgårdssemestern

Varje sommar brukar jag och min sambo välja en skärgård och åka och paddla & tälta där i en vecka. Det hör liksom till och är det bästa sättet att semestra på i Sverige tycker vi. Förra året var det första året som det inte blev någon sådan tur, då jag fortfarande var för nyopererad i nacken för att kunna åka iväg. Men nu tänkte jag att jag borde vara stark nog att testa detta igen, så vi gav oss iväg till Gräsö skärgård som är ganska snäll och inte ligger så långt bort.
 
Detta var verkligen en chansning, men det såg ut som det bara skulle vara toppenväder och lite vind. Istället för att paddla i en vecka med 2 x 2-3 timmars pass om dagen, så räckte det med 3 dagar och 2 x 15-45 minuters paddling om dagen. Vi valde den nordöstra delen av Gräsö även denna gång, då vi tycker den är mycket vackrare och även mindre folk där, istället för den sydöstra delen som vi också provat förut.
 
Vi klev upp tidigt och tog färjan över från Öregrund redan vid 10 tiden och vid 11.30 var kajakerna fullpackade och vi drog iväg i strålande väder. Väldigt konstigt för mig att numera bara stå och titta på medan stackars sambon får slita själv med att ta upp och ner kajakerna på biltaket och sen även packa dem. Men han är en tuffing, så det fixar han galant!
 
 
 
 
Det gick ok för mig att paddla då det var så lite vind, men så fort vi kom ut på lite öppnare vatten så blev det genast lite för jobbigt då jag fortfarande är så svag i armarna. Det blev mycket bad och fikastopp dessa dagar då vi fick kanonväder med både spegelblankt vatten, enorm värme och 23-27 grader i vattnet. Och vi hade inte ett enda moln på hela 4 dagar! Hur jäkla tur kan man ha egentligen?! Vi njöt så in i bomben! Mitt önskemål om tältläger är att det ska ligga på en låg liten ö utan träd och sen slå upp tältet väldigt nära vattnet. Det är så jäkla coolt när vädret tillåter detta. Och det gjorde det alla tre nätterna! Rekord liksom!
 
 
 
 
Otroligt softa och avkopplande dagar utan några måsten och heller inga som helst tider att passa och jag gick i bikini från 7 på morgonen till 21 på kvällen! Så det blev ingen tvätt heller, haha. Andra dagen paddlade vi lite längre i nästan en timme under ett pass och jag blev helt plötsligt så dålig så sambon fick blåsa upp ett liggunderlag till mig på en ö så jag kunde ligga där och vila nacken och ta mediciner tills det värsta släppte. Så lärdom av detta så paddlade vi nästa dag bara 15 minuter till ön bredvid. Det är inte paddlingen som är det huvudsakliga för oss numera, utan att komma ut i skärgården och strosa runt på mysiga småöar och bara sola & bada. 
 
 
 
Så fort vi kommer till ön som vi ska bo på så sätter vi lite bubbel, öl och cider på kylning i en nätkasse i vattnet, men de blir ju liksom inte så kylda när det är 27 grader i vattnet, haha. Sen hade vi även glömt vinplastglasen hemma, så vi drack ljummen champagne i våra kåsor. Så där som det ska vara när man campar egentligen. 
 
 
 
 
Jag kunde inte heller hjälpa till med att sätta upp tältet, mer än att klicka ihop de 6 tältstagen och inte heller bädda. Då fotade jag istället, vilket är nog lika jobbigt, haha! Så lyxigt värre att sen få krypa in i ett bäddat och klart tält när det var dags att sova.
 
 
 
 
Och att sova i tält gick bättre än väntat faktiskt. Säkert för att sambon har fixat bästa uppblåsbara liggunderlagen och jag hade med mig min riktiga kudde hemifrån. Lite svårare att vända mig i en trång sovsäck och jag fick lite ont på sidan där revbenen är borta, pga att det såklart ändå inte var lika mjukt som hemma i sängen. Men det blev ju perfekt att sova i tält just nu när det var så varmt!
 
Det jag blir dålig av är inte det och inte direkt paddlingen heller (om jag paddlar i vindstilla och bara högst 30 min), utan det är att jag inte har någon hög stol, fåtölj, soffa att vila nacken och huvudet mot då och då som jag gör hemma. Jag orkar inte hålla upp mitt huvud själv en hel dag. Helt omöjligt faktiskt. Jag kunde ju ligga på klipporna på liggunderlaget när vi slagit läger, men jag ville ju liksom sitta upp och njuta om miljön och omgivningen och inte bara ligga och stirra upp i himlen. Såklart sambon löste detta också med att ta mina paddlar och stoppa dem och lite annat bakom nacken i min klippstol. Alltså den mannen!
 
Vi såg några till få kajaker under dessa dagar, men annars var vi helt själva på alla öar. Bäst är när solnedgången bli kvällsunderhållningen och sen vakna till ett spegelblankt vatten när man blickar ut från tältöppningen på morgonen. En morgon gick jag upp redan kl 5 för att få njuta så mycket som det bara gick. En helt magisk morgon!
 
 
 
 
Vi hade räknat lite fel på maten (åt mest färskkonserver som försvaret har), så sista dagen hade vi bara en kiwi, en passionsfrukt, en skvätt blåbärsoppa och lite Tuckex att äta till lunch och även vattnet började ta slut då vi druckit så mycket mer pga värmen. Så såklart vi stannade och åt en efterlängtad pizza i Öregrund och strosade omkring där på klipporna och bryggorna med en glass innan vi åkte vidare hemåt på kvällen.
 
 
 
 
 
Det blev verkligen helt fantastiska dagar som jag kommer att minnas i resten av mitt liv och väl i land så var jag så grymt stolt över mig själv att ha genomfört även denna målstolpe efter min stora steloperation. Jag är ju grym ju! Och så jäkla gött att veta att jag fixar detta nu, även om det inte riktigt är som förut, så är jag så nöjd över att kunna göra detta igen. Jag är en kajaktjej ju och blir galen om jag inte får paddla!