Skärgårdshelg!

Inte en droppe regn så långt ögat kan nå! Helt otroligt att vi slapp regn denna gång! Istället har det varit värtsa högsommarvädret så här sista helgen i augusti. Vilket lyx att spendera varenda minut av en hel helg ute i naturen! Jag älskar att glida runt i skärgårdar och denna helg vigde vi åt Gräsö skärgård. Förra sommaren var vi runt den norra delen, så nu var det södra delens tur. Gräsö är faktiskt Sveriges 10:e största ö. Ja där lärde jag er något. Vi tog färjan från Öregrund över till Gräsö. 
 
 
I början av veckan var jag ju inte direkt i toppform för en kajak-och tälthelg med mitt hemska nackspärr, men lagom till fredagen kunde jag äntligen behandlas så att jag blev så bra att jag kunde ge mig av. Den där härliga känslan i kropp och knopp när kajakerna är packade maximalt och man kliver i och glider iväg i okända vatten och att man vet att man har en hel helg på sig att koppla av och upptäcka en massa nya ställen. I love it! Det är så häftigt att inte ha en aning om var man ska sova och man bara tar allt som det kommer. Vardagen annars är ju så planerad och inrutad.
 
Första stället vi slog läger på blev en ö som faktiskt inte hade något namn. Antagligen för att den var så liten. Lite trist att den inte hette något, men så coolt att ha en alldeles "egen" ö. Vi hittade en ö med lä på och där vi kunde slå upp tältet precis vid vattnet på klipporna. Vi kom dit på eftermiddagen så vi hade gott om tid att slå oss till ro. När mörkret kom så behövdes inga pannlampor, då månen var full och sken upp kvällen åt oss. 
 
 
Man blir morgonpigg av att sova i tält! Runt 7 tiden så sken solen för fullt och värmde upp tältet och när man öppnar upp och ser en spegelblank och solig värld där utanför, så studsar man upp ur "sängen". Efter frukost blev jag nyfiken på lilla ön mittemot oss, så jag hoppade i kajaken själv och drog över. Jag hittade en supersöt liten lagun att parkera kajaken i och stod sen och vinkade till sambon. Sen blev det häng på klipporna med en massa sol och bad fram till lunch, då vi tog ner tältet och packade kajakerna för att dra vidare.
 
Efter en liten bit kom vi till en liten kanal då vi gick iland på en ö för att äta lunch och ta oss ett dopp i det sköna varma vattnet. Vi började leta lägerplats för lördagkvällen och snart hittade vi en på ön Bjurskär. En lite större ö än den kvällen innan och här fanns det stora platta klippor som blev perfekta att slå upp tältet på, fixa matplats och "soldäck". Sambon bubbade sten för att fästa tältlinorna i och sen dunka ner några till med kilar i sprickorna. Tältplatsen blev så häftig att vi snabbt tog fram chips och svalkande drycker att fira med. Vi chillade i solen på klipporna och badade en massa. Det här är livet på en pinne om jag får välja!
 
Bakom ön så låg en segelbåt för ankare och de verkade ha en liten mini-kräftskiva ombord, för vi kunde höra lite snapsvisor på avstånd. Ikväll bestod middagen av pastrami, 4 sorters peppar mjukost, pepparsalami, brieost, stekt halloumi, plommontomater och filoncini. Värsta bästa blandningen! Sen satte vi oss på andra sidan ön och tittade på himlens skådespel när solen gick ner. Molnen färgades rosa och lila och sen blev även vattnet rosaaktigt. Det blev lugnare och lugnare. Vi passade på att ta en promenad runt ön och utforskade alla klippor efter vattnet. Plötsligt dök fullmånen upp som i en soluppgång och den lyste i vattnet precis fram till vårt tält. Vi kunde riktigt känna magin och kraften i månljuset. Ikväll var det ju lysnatta och såklart vi fixade en egen lysnatta. Med en liten lykta. Vi poppade lite musik och bara njöt av allt det vackra omkring oss.
 
Jag sover inte bra i tält, men jag måste säga att jag lär mig att sova lite bättre för varje år ändå. Söndagmorgonen var så fin så till och med min sambo vaknade till illa kvickt. Det dröjde inte länge förrän de första rovfåglarna för denna dag svävade ovanför vår ö och vi turades om att kolla på dessa mäktiga fåglar i kikaren och diskuterade ivrigt art. När denna helg var slut så hade vi sett hela 12 rovfåglar och de flesta var gigantiska havsörnar! 
 
Dagen blir så härligt lång när man kliver upp kl 7 och vi kunde bada och sola länge innan det var dags att packa kajakerna igen. Vi paddlade omkring i två timmar och till slut så hittade vi ett lunchställe en bit utanför stora kända ön Rävsten. Den låg längst ut i skärgården på östra sidan om Gräsö och det är så coolt att blicka ut och man bara ser oändligt mycket vatten. Här var vattnet fantastiskt klart, men det betyder också kallare vatten. Det var friskt att bada, men man känner ju sig så fräsch efteråt. Det var halt på botten så vi surfade omkring och ramlade hit och dit. 
 
Sen paddlade vi runt hela stora ön Rävsten innan vi tog oss tillbaka till land där vi hade parkerat bilen. Precis när vi kommit i land så kommer det ett helt gäng på minst 10 kajaker som också ska upp på samma ställe och det blir knökfullt. Det känns skönt att man är rutinerad vid det här laget och inte bryr sig utan har koll på allting ändå. Den här sommaren kan inte ha avslutats bättre än så här. Mättad av sol, bad, vila, natur och äventyr!
 
Men jösses så bråttom jag fick hemåt sen för att hämta hem mina marsvinsbebisar som jag saknat så i helgen! Nu har jag inte tid mer för nu ska jag gå och gosa med dem, hihi. Ciao!